OPHETLAND.EU
   <<< beginpagina
Journalistiek
Columns
Artikelen
Boeken
Natuurmakers
Op het land

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Ineke Noordhoff
Agenda
Contact
 
Columns


TV is weer leuk
Op de dijk
Zeehonden kijken
Verzoening
Ook een Blekertje doen?
Pettenpolka
Een Blekertje doen
Weg provinciehuis
Hollander boven God
Ganzedijk
Storm
Otium
Kwaliteitstoets
'Ruig land'
Pak de echte kwaai-aap
Staatsbos is de beste
Blauwborsten aan de kant
Biodiversiteit
De provincie heeft gewonnen
Grond, de Hollandse aflaat
De horizon komt dichterbij
Mooipraterij
Landschap
De Molenaar
De groeten van je dochter
Op zee
Rottum


TV is weer leuk

November 201


In Noorderbreedte

Sinds we Nederland van Boven hebben mogen bekijken, hou ik weer wat meer van mijn televisietoestel. Heerlijk al die beelden vanuit een perspectief dat ik niet ken. En nu zijn er opnieuw twee series op de televisie die het landschap op een verrassende manier centraal stellen. Onzichtbaar Nederland en Als de dijken breken.

Op 5 november begon de EO met de dramaserie Als de dijken breken. Het drama over een hedendaagse stormramp heeft op zaterdagavond tegen half negen een prachtig uitzendmoment gekregen op het eerste publieke kanaal. Terecht, er spelen goeie acteurs in en de serie agendeert iets wat we doorgaans ver van onze eigen leefwereld houden: hoe het weer met desastreuze gevolgen tegen onze verdedigingslinies aan kan blijven beuken. Via animaties laten de hoogste dijkbewakers aan de minister president zien hoeveel mensen er verdrinken als het echt mis gaat. Huiveringwekkend.

De makers van Nederland van Boven, tekenen nu voor Onzichtbaar Nederland. Vanaf 17 november is deze serie elke donderdagavond om kwart over tien te zien, bij de VPRO op NPO1.

Was Nederland van Boven een combinatie van luchtbeelden en enorme hoeveelheden data die prachtig gevisualiseerd waren, in Onzichtbaar Nederland stoeien de moderne televisiemakers met historische beelden en eigentijdse opnames. Het behulp van crossmediale technieken krijgen we zicht op hoe onze leefomgeving van smoel veranderde tussen toen en nu. Genieten. Op de site kun je vast een voorproefje ervaren van de transitie die ons landschap heeft doorgemaakt.

De trailer van Als de dijken breken staat online bij de EO en op de VPRO-site kun je nagaan of je de veranderingen in het landschap zelf een beetje scherp op je netvlies hebt. Wil je weten hoe laag je zelf woont, voer dan je postcode in op www.overstroomik.nl.

In Noord Nederland wordt ook druk gebroed op nieuwe manieren om het alsmaar stijgende zeewater buiten het land te houden. Over nieuwe dijkconcepten schreef Noorderbreedte onder meer artikelen in het themanummer Zilt. Reyer Boxem maakte er een prachtige fotoserie voor. Op deze webpagina geven we u een preview daarvan.