OPHETLAND.EU
   <<< beginpagina
Journalistiek
Columns
Artikelen
Boeken
Natuurmakers
Op het land

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Ineke Noordhoff
Agenda
Contact
 
Artikelen


Geert Mak over landschapspijn
Kwartetten met gebouwen
Modderig museumstuk
Pieterburen aan Zee
De 21e eeuw
De druk neemt toe
Op zoek naar Wadden-wildernis
Goed zoeken naar Waddenwerelderfgoed
Grazen in stuivende duinen
Zee klapt over Rottum
Rottum groeit
Simonszand door midden
Bijzonder burgerinititief
Blekers boeren
Knikklei aan de haringen
Nieuwsmonitor 2
Nieuwsmonitor 1
Dannemeer 9
Dannemeer 8
Dannemeer 7
Dannemeer 6
Dannemeer 5
Dannemeer 4
Dannemeer 3
Dannemeer 2
Dannemeer 1
Het luie landschap

Verlangen naar wildheid
Alweer een moeras
Vrijbuiters van īt wad
Vrije-keuze-koeien
Feestje op braakland
Intratuin op grote schaal
In dienst van de natuur
Leuk werk in vijfsterrenlandschap
Een schuur vol beukennootjes
De natuur als medicijn
Help, ze komen plantjes tellen
Boeren stoppen met natuurbeheer
Het is een lastige periode
Akkervogels wacht hongerwinter
Geef burgers het landschap terug
Kleinere redacties, betere kranten?
Inkrimpingen gaan door
Vogelaar: dubbelspel
Grutto's kijken in stadsland
Met de tram de stad uit
Heel erge betweters moeten dood
Mensen vervreemden van de natuur
Het lageland stroomt vol


ArtikelenEen lepelaarkolonie op Ameland, een tocht over het Reitdiep, avondtocht naar Schier. Op Wadden-wiki ontdekt Ineke Noordhoff hoe heerlijk Pierewaaien met Bram Adema is. Lees haar reisverhalen en interviews.

 

Grazen in stuivende duinen, is de titel van de masterscriptie waarop Noordhoff in 2013 cum laude afstudeerde als landschapshistorica.

 

Op expeditie met de stichting Verdronken geschiedenis ontdekten we dat Simonszand in de winter van 2012 in twee stukken is geslagen. Daarover verschenen drie artikelen in Trouw. Op 16 juli 2012 ging Ineke Noordhoff met lezers van Trouw opnieuw ter plaatse kijken. Bijgaande foto is van Henk Postma.

 

Onder de kop 'Blekers boeren' bracht Trouw (ga naar 12 februari 2011 en navigeer naar pagina 25) in De Verdieping een artikel van Ineke Noordhoff.

 

Hoe is het als je woonomgeving wordt omgevormd van boerenland naar moeras?  In Noorderbreedte is Ineke Noordhoff een serie begonnen over het Dannemeer een gebied in Midden Groningen dat grootschalig wordt verbouwd.

Voor De Nieuwe Reporter onderzocht Noordhoff de kwaliteit van de Nieuwsmonitor.  

 

http://terschelling.verteldverleden.nl/over/, zo heet de website die Ineke Noordhoff met een team journalisten vanaf oktober 2010 maakt in opdracht van Staatsbosbeheer. U vindt er verhalen van eilanders, bestuurders en gasten over de natuurgebieden op Terschelling. Zet gerust uw eigen verhaal er ook op! Met deze site willen we - ter viering van het honderdjarige bestaan van Staatsbos op het eiland, discussie uitlokken over de rol de organisatie speelt op het eiland.

 

Vrijbuiters van het wad, zo heet de bundel verhalen over het eigenzinnige veerbootje dat nu al 25 jaar in de zomer tussen Texen en Vlieland vaart. Een rederij met verhalen. Opgetekend door Ineke Noordhoff en Peter de Waard en te koop bij de Texelse boekhandel Het open boek en rederij De Vriendschap.

 

In een uitgebereid interview onder de kop  Verlangen naar wildheid, vertelt Stichting wAarde-directeur Thomas van Slobbe in ODE over de achtergronden van zijn verlangen naar wildheid en zijn inspanningen om natuur weer terug te brengen in het hart van onze samenleving. Een verhaal van Ineke Noordhoff.

 

Koeien krijgen bij Anton Stokman uit Koudum vrij de keuze of ze de wei in lopen of in de stal blijven. NRC Handelsblad publiceerde het verhaal van deze vernieuwende boer - van de hand van Ineke Noordhoff - op 24 januari 2009.

 

Intratuin op grote schaal, het verhaal in de Zaterdagbijlage van 4 oktober 2008 van NRC Handelsblad over nieuwe natuur in de Blauwestad is van de hand van Ineke Noordhoff.

Boeren in dienst van de natuur, onder deze kop brengt Trouw op 29 juli een artikel van Ineke Noordhoff over Drents weidevlees. Op de voorpagina van de krant wordt het verhaal al aangekondigd met een prachtige foto van Reyer Boxem.

De boeren Jan Kleinjan en Henriëtte Sabel uit Nieuw-Balinge, Henk Jansen uit Deurze en slager Erwin Bos uit Anloo proberen met een eigen keurmerk hun producten te versterken

Over hetzelfde onderwerp verscheen deze zomer in Noorderbreedte (zomer 2008) (kijk onder ´laatste nummer´) Drentse vleeskoeien hebben leuk werk in een vijfsterrenlandschap. Beide artikelen zijn gebaseerd op een reportage die ze maakte over veehouders in het Drentse Aa-gebied die de zorg voor natuur en landschap combineren met zorg voor de dieren en voor hun eigen inkomen.

 

Zomer 2008 verschijnt het tijdschrift Mens en Natuur met een omslagartikel van Ineke Noordhoff. De natuur als medicijn, gaat over de verbanden tussen natuur, lichaam en geest.

Boeren stoppen met natuurbeheer zo meldt de NRC zaterdag 19 januari 2008. Na veel duwen en trekken ontfutselde Ineke Noordhoff de Dienst Regelingen exclusieve cijfers over hoeveel geld boeren en natuurbeheerders terugmoeten betalen. De bureaucratie en resultaatsbeloning legt een bom onder het systeem voor natuurbeheer. Lees ook het verhaal in Zaterdag, de NRC bijlage.

Over dit artikel zijn op dinsdag 22 januari kamervragen gesteld.

NRC wijdde er een hoofdredactioneel commentaar aan op 23 januari.

 

Geef burgers het landschap terug, betoogt Ineke Noordhoff in Noorderbreedte. Vrijdag 30 november 2007 was daarover een Dwarsdiep debat waar zij deze stelling verdedigde tegenover een goed gevulde Usva-zaal. Ook ophetland brengt dit artikel.

 

In de nieuwskolommen van het gratis dagblad De Pers verscheen op 22 november 2007 Akkervogels wacht hongerwinter.

 

De eerste regel in de CAO voor dagbladjournalisten zou moeten luiden: 'Iedereen die zeurt gaat eruit.' Dat zegt Ben Rogmans, hoofdredacteur van De Pers. Ineke Noordhoff ondervroeg hem voor De nieuwe reporter. Lees Kleinere redacties, betere kranten? en Inkrimpingen gaan door over de verkleining van dagbladredacties en de gevolgen daarvan voor de kwaliteit van het journalistieke werk. In aanvulling op beide artikelen verscheen op 27 november een interview met GPD hoofdredacteur Marcel van Lingen over de bezuinigingen bij de GPD.

 

Een recente selectie van artikelen van Ineke Noordhoff:

Toeractief bracht in juni 2007 Grutto's kijken in stadsland, een verhaal over Jan Duijndam die onder de rook van Delft, achter Ikea een boerderij runt. Daarbij ook een wandeling (4, 8 en 20 km.) rondom het bedrijf van deze melkkoeien houder.

In Noorderbreedte van juni 2007 is te lezen:
Met de tram de stad uit Ineke Noordhoff
De tram keert terug in Groningen en rijdt straks ook de regio in

In Mens en Natuur van juni 2007 is te lezen

Heel erge betweters moeten dood, een gesprek met Hans Dorrestijn over Dorrestijns vogelgids. En ook: Er zit een buitenluchtje aan, reportage over een schoolklas die met de Wonderkoffer de natuur ontdekt.

In het internet-blad Blind! publiceerde ze: Mensen vervreemden van de natuur over biologisch-dynamische landbouw.

Het lageland stroomt vol is een bijdrage aan de Biografie van de Vaarweg Lemmer-Delfzijl. Op 1 september 2006 zat Ineke Noordhoff een dag aan het Eemskanaal ZZ, vlak onder Ten Boer. Op bijna honderd andere plaatsen aan de vaarweg zaten andere auteurs. Vanessa van Dam en Sjaak Langenberg maakten er een boek van, dat bij Uitgeverij Noordboek verscheen.

 

Soms wordt een oud verhaal weer actueel:

Benieuwd waarom er zo weinig vrouwen in topfuncties zitten? Lees dan het interview met Ella Vogelaar uit 1997 nog eens na. Vogelaar, nu minister van wonen, wijken en intergatie, vertrok toen gefrustreerd bij de FNV. Ze zou Johan Stekelenburg opvolgen als voorzitter, maar voelde zich verraden door Lodewijk de Waal. Vogelaar sprak drie uur lang exclusief voor Trouw met Ineke Noordhoff. Dit interview kunt u op deze site lezen.