OPHETLAND.EU
   <<< beginpagina
Journalistiek
Columns
Artikelen
Boeken
Natuurmakers
Op het land

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Ineke Noordhoff
Agenda
Contact
 
Wandelen


Waddenwandelen over onverharde paden
Delfgauw 4 km
Eelderdiep 4 km
Midlaren, 5 km.
Hummelo 4 of 8 km
Wogmeer, 11,5 km


Hummelo 4 of 8 kmWandelen in en rond Hummelo, is vooral in de bramentijd een heerlijke trip. De Enghuizenroute, 4 km. start bij de Gouden Karper, volg de rode paaltjes. Wie er acht km. van wil maken kan in Laag Keppel beginnen.

In Op het land treft u het verhaal over Harm Veeneman die er mede voor zorgt dat dit een open landschap blijft. De weides worden afgewisseld met bomenrijen die hij nu in zijn agrarische bedrijf heeft gebracht.

 

ROUTE:

U begint dan in Laag-Keppel bij de Gouden Leeuw, en wandelt de weg naar Hummelo op.

Rechts komt een bos, bij een paar paaltjes hier het bospad ingaan. Rechts komt een maisveld en daarachter kasteel Laag Keppel. Ga hier linksaf. U loopt door een gemengd bos en varens de Vrange Bult op. Kies bovenop het tweede pad van links (geel-rode markering van het Graafschapspad). Aan het einde op zandweg rechts het fietspad op, en even verderop links de Hennendalsweg in. Grote weg oversteken in woonwijk eerste straat rechts en dan eerste links (pennekampweg). Aan het einde van het woonerf komt u op de Keppelseweg (asfalt met rode fietstroken). Hier rechts Hummelo in.

 

U passeert de Gouden Karper.

Hier kunt u starten voor de ronde van vier kilometer.

U volgt dan de rode palen en begint over een pad waar in augustus de brandnetels dijhoog groeien; wie zorgt hier voor het onderhoud van het pad?

Rechts de oude pastorie van Hummelo.

Steek de Van Heeckerenweg over, de weg vervolgt als een eikenlaantje – in het veld een losstaande eik. Prachtig, maar voor boeren op een tractor een sta ik de weg. Daarom leerde Harm Veeneman van zijn vader altijd een snoeischaartje mee te nemen het veld in. Want dan kon de boer de jonge eiken wegsnoeien voordat de ambtenaren ze op een tekening hadden gevangen. Wat wij onder het lopen bezingen, blijkt zo voor de boer een lastpost.

 De wandeling gaat door het landgoed Enghuizen. De kleuren van het landgoed, geeld, rood, groen vindt u terug op de luiken van de huizen en de slagbomen. 

Tussen de bossages ligt links plots een kleine maisakker. Waarom hier? Van wie is dat?

Links volgt de ingang van het landgoed. Hier wil de familie zijn privacy bewaren; het is voor de familie  al erg genoeg dat toeristen in het bos moeten worden toegelaten. Vlak voorbij deze ingang een weiland met een heg; een oude manier om de koeien in een perceel te houden. Even verder een andere vorm van vee-kering: een bosrand.

 Voor een groot maisveld rechts (volg de rode palen). Tussen de bomen ziet u de weides van het landgoed liggen. Hierop zitten sinds mens en tijd pachters – als Harm Veeneman. We lopen zo pardoes zijn erf op. Laat de pachter ook zijn privacy en vervolg het pad rechts door een strook geboomte. Links oude eiken, rechts nieuw aangepote wilgen. De vader van Harm zorgde dfat zijn land zo kaal mogelijk was: bomen gaven maar schaduw, en belemmerden de groei van zijn handel: gras. Maar Harm gooit het over een andere boeg: hij krijgt vier euro per jaar om de wilgen te knotten in het kader van de subsidie agrarisch natuurbeheer. Hij maakt van het onderhoud van het landschap zo deels ook zijn broodwinning.

Links passeren we een klein scheef aflopend weitje: dit is Harm zijn eerste perceel waarop hij natuursubsidie aanvroeg. Vervolg de route tot u weer in het dorp uitkomt of pak hiervandaan de langere route van Trouw naar Doetinchem (16 kilometer) (www.trouw.nl).