OPHETLAND.EU
   <<< beginpagina
Journalistiek
Columns
Artikelen
Boeken
Natuurmakers
Op het land

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Ineke Noordhoff
Agenda
Contact
 
Wandelen


Waddenwandelen over onverharde paden
Delfgauw 4 km
Eelderdiep 4 km
Midlaren, 5 km.
Hummelo 4 of 8 km
Wogmeer, 11,5 km


Wogmeer, 11,5 kmU loopt in het landschap waar Reindert Kuiper zijn bedrijf runt. 'Mensen zijn vervreemd van hun voedsel', zegt deze biologische boer onder meer. De route volgt de oever van het oude ingepolderde Wogmeer (11,5 kilometer). Onderweg een gevarieerd beeld van de voedselteelt. Daarom is deze tocht geschikt voor stedelingen die niet meer weten hoe wortels en kolen groeien, waar de melk vandaan komt en waarom boeren grasland hebben. Lees ook de column over mijn ontmoeting met de molenaar.

U loopt over het land van een ander, gedraag u dus svp als een goede gast. Veel boeren en particuliere landbezitters hebben 'niet zo'n zin' om hun land open te stellen voor recreanten. Deze boeren deden het wel, stel hen niet teleur!

BEGIN EN ROUTE:

Begin uw wandeling in Spierdijk (Noord-Holland)

Spierdijk, van de hoofdweg het dorp in, bij de kerk de auto parkeren.

Even doorlopen 2e straat links naar Wogmeer. U steek een watertje over en kiest de grasdijk rechts of linksaf. Dit is de ringsloot die u 11,5 kilometer gaat volgen, dan bent u weer terug bij het begin. Over 72 hekken (met staphulp). U rondt als het ware de oude oever van het wogmeer. De route is goed bewijzerd en loopt over verschillend boerenland.

Ik liep hem in augustus 2006, toen kwam ik onderweg een hele maaltijd tegen: wortels, kolen, koeien, schapen, industrieel grasland, nieuwe natuur en kassen. Bij de molen wordt nieuwe natuur aangelegd.