OPHETLAND.EU
   <<< beginpagina
Journalistiek
Columns
Artikelen
Boeken
Natuurmakers
Op het land

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Ineke Noordhoff
Agenda
Contact
 
Wandelen


Waddenwandelen over onverharde paden
Delfgauw 4 km
Eelderdiep 4 km
Midlaren, 5 km.
Hummelo 4 of 8 km
Wogmeer, 11,5 km


Eelderdiep 4 kmWandelroute vlak onder de stad Groningen.

In het hoofdstuk Natuurland van Op het land vindt u gesprekken met de boeren die hier aan het werk zijn. Hun limousins houden het landschap open; daarnaast leveren ze vlees. Vroeger werden hier melkkoeien gehouden. Het land werd ontwaterd om eiwitrijker gras te kunnen laten groeien dat voor melkkoeien nodig is. Daarom werd het diepje tussen dijken gelegd, met daarnaast sloten om het land af te wateren. Zodra al het land voor de natuur is aangekocht, gaat deze dijk ‘eruit’ en mag de beek het land eromheen weer overstromen. Dan ontstaat een drassig natuurgebied – misschien is het zelfs te nat voor de vleeskoeien.

BEGIN EN ROUTE:

Bij de boerderij Hoogeveld (Westerhorn in Eelde) kunt u de Helmerdijk oprijden, daar is na 100 meter de parkeerhaven van Natuurmonumenten. Daar start de met rode palen gemarkeerde route (vier kilometer).

Van de parkeerplaats wandelt u het zandpad af, tussen de eiken. Waar het zandpad scherp naar rechts buigt, gaat u rechtdoor langs de weilanden met limousins naar het Eelderdiep.
Op het dijkje rechtsaf. Volg de kronkelende beekloop van het Eelderdiep.

Sommige weilanden zien er ruig uit, anderen wat gecultiveerder. Dit landschap is bezig met een overgang. 

Vlak voor een bosperceel rechts slaat u rechtsaf. Op de zandweg weer rechts. U wandelt zo terug naar boerderij Hoogeveld.

Links (in de sloot?) staan wat Schotse hooglanders. In de berm bramen, maar ook bloeien nu wilde bertram (witte bloem met grijsachtig blad) en blauwe knoopjes. Afgelopen zomer zijn in dit terrein opmerkelijk veel veldleeuweriken geteld.