OPHETLAND.EU
   <<< beginpagina
Journalistiek
Columns
Artikelen
Boeken
Natuurmakers
Op het land

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Ineke Noordhoff
Agenda
Contact
 
Columns


TV is weer leuk
Op de dijk
Zeehonden kijken
Verzoening
Ook een Blekertje doen?
Pettenpolka
Een Blekertje doen
Weg provinciehuis
Hollander boven God
Ganzedijk
Storm
Otium
Kwaliteitstoets
'Ruig land'
Pak de echte kwaai-aap
Staatsbos is de beste
Blauwborsten aan de kant
Biodiversiteit
De provincie heeft gewonnen
Grond, de Hollandse aflaat
De horizon komt dichterbij
Mooipraterij
Landschap
De Molenaar
De groeten van je dochter
Op zee
Rottum


De provincie heeft gewonnen

Midlaren, 9 dec. 2006


door Ineke Noordhoff

Sommige kranten maakten er zelfs grote koppen van toen na de verkiezingen op 22 november bleek dat het CDA de grootste partij blijft "De provincie heeft gewonnen". En voor provincie dient men dan waarschijnlijk te lezen: kleinburgerlijk en traag. Uitgever Emile Brugman, van Atlas, signaleerde bij de presentatie van Op het land eind september: "Misschien is het verschil tussen stedelingen en plattelanders op dit moment wel groter dan de kloof tussen autochtonen en allochtonen."
Net als bij mensen uit andere landen, kent de kloof tussen plattelanders en stedelingen een belangrijke taalcomponent: Wie landschapsplannen leest, treft madelandjes, verlande petgaten, randen gagelstruweel en bloemrijke weides aan alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Stedelingen nemen er kennis van alsof het een gedicht is. Ze laten zich erdoor inspireren en af en toe trekken ze op een vrije dag naar buiten om bijzondere soorten te aanschouwen.
Groen is voor stedelingen bijna identiek aan 'natuur'. Een park is in de stad, een parklandschap gaat al naar de periferie en daarna komt het landschap; noem het buitengebied of platteland; het zijn allemaal begrippen die slaan op de groene ruimte buiten de steden. Iets waar je zuinig op moet zijn: behouden is hier het credo, terwijl de stad zich juist ontwikkelt, vooruitsnelt.
Maar vraag een stedeling wat voor natuur hij/zij mooi vindt, en na 'bos'komt het gesprek al snel op een weiland met koeien en fraaie wolken erboven. Open landschappen met bloemrijke weides die tot de verbeelding spreken. Ook plattelanders houden enorm van die weides en koeien, maar dat noemen ze geen natuur, het is immers hun dagelijkse omgeving waar mensen hun brood verdienen.
Welke regering we ook krijgen, ik hoop dat we een minister van Landbouw krijgen die de kloof tussen natuur en cultuurland eindelijk eens doorprikt. Want er wordt in natuurgebieden net zo goed gegraven, bewaterd, en gezaaid als op in cultuur genomen akkers. Alleen voor voedselproductie staan de metertjes net iets anders ingesteld als voor wat wij tegenwoordig noemen 'natuur'.

Van Ineke Noordhoff verscheen in 2006 Op het land. Boeren en natuur.
Een bundel over ons landschap en de rol van boeren in het beheer daarvan. De verhalen nemen de lezer mee de wei in, op zoek naar akkerkruiden en gruttokuikens.