OPHETLAND.EU
   <<< beginpagina
Journalistiek
Columns
Artikelen
Boeken
Natuurmakers
Op het land

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Ineke Noordhoff
Agenda
Contact
 
Columns


TV is weer leuk
Op de dijk
Zeehonden kijken
Verzoening
Ook een Blekertje doen?
Pettenpolka
Een Blekertje doen
Weg provinciehuis
Hollander boven God
Ganzedijk
Storm
Otium
Kwaliteitstoets
'Ruig land'
Pak de echte kwaai-aap
Staatsbos is de beste
Blauwborsten aan de kant
Biodiversiteit
De provincie heeft gewonnen
Grond, de Hollandse aflaat
De horizon komt dichterbij
Mooipraterij
Landschap
De Molenaar
De groeten van je dochter
Op zee
Rottum


Biodiversiteit

Bergen op Zoom, 16 nov. 2006


door Ineke Noordhoff

Van de week was ik te gast bij de rotary in Bergen op Zoom voor een lezing over Op het land. Aandachtsvol publiek en een heerlijk kopje soep. Een akkerbouwer was zeer complimenteus over het boek; het leest vlot, en is journalistiek een fraai stuk werk. Maar hij miste ook iets, zei hij: De discussie over biodiversiteit. Is het wel nodig om verscheidenheid aan planten en dieren na te streven? En voor zover je dat al vindt, doe het dan op Europese of wereldschaal.
Een goed punt. In het oosten van Duitsland barst het van de grauwe klauwieren; hier hangen we de vlag uit bij ieder nest. De Schotse natte heidevelden zijn zo groot als een hele Hollandse provincie, en dan zitten we hier met de hand te plaggen op vijftig bunder.
Internationale taakverdeling waar het gaat om biodiversiteit is inderdaad geen slecht idee. Dan blijkt dat we ons in Nederland vooral op de grutto moeten richten omdat bijna de helft van alle grutto's ter wereld naar onze delta komen om op de natte graslanden te gaan zitten broeden; liefst tussen kieviten en koeien. Dus waar het om die grutto's gaat, heeft Nederland een internationale taak.

Maar los daarvan gaat het natuurlijk ook om onze eigen leefwereld.
Kinderen die een 'natuurbeleving' van formaat meekrijgen, kunnen de rest van hun leven veel geluk ontlenen aan de wonderen der natuur. Ze genieten van de herfstgloed in het bos, een gevonden paddestoelen, uitbundig bloeiende weides, vogelzang en ander moois.
Vroeger hadden veel mensen geen tijd om erop uit te trekken. Oudere mensen in het dorp waar ik woon gingen echt niet voor hun lol een stukje lopen; ze werkten immers al meer uren buiten dan hen lief was. Tegenwoordig wandelt of fiets iedereen zijn rondje. Tegen de vetrollen en hartziekten, maar vooral om te genieten van het fraais om hen heen en tot rust te komen. Want al die uren achter een bureau tussen vier muren, daar word je niet gelukkig van.
We hebben dus gebieden nodig om aan onze eigen behoeften tegemoet te komen. Mijn criticaster uit Bergen op Zoom heeft gelijk als hij stelt dat ons recreatiegroen niet per se uit zeldzame planten hoeft te bestaan. Toch hou ik staande dat variatie in de leefwereld iets belangrijks toevoegt. Heb je een ree gezien dan kom je enthousiast thuis. Biodiversiteit is een soort oerwaarde, die ook past in onze welvarende beleveniseconomie.

Van Ineke Noordhoff verscheen in 2006 Op het land. Boeren en natuur.
Een bundel over ons landschap en de rol van boeren in het beheer daarvan. De verhalen nemen de lezer mee de wei in, op zoek naar akkerkruiden en gruttokuikens.