OPHETLAND.EU
   <<< beginpagina
Journalistiek
Columns
Artikelen
Boeken
Natuurmakers
Op het land

Landschapsbiografie van de Drentsche Aa
Ineke Noordhoff
Agenda
Contact
 
Columns


TV is weer leuk
Op de dijk
Zeehonden kijken
Verzoening
Ook een Blekertje doen?
Pettenpolka
Een Blekertje doen
Weg provinciehuis
Hollander boven God
Ganzedijk
Storm
Otium
Kwaliteitstoets
'Ruig land'
Pak de echte kwaai-aap
Staatsbos is de beste
Blauwborsten aan de kant
Biodiversiteit
De provincie heeft gewonnen
Grond, de Hollandse aflaat
De horizon komt dichterbij
Mooipraterij
Landschap
De Molenaar
De groeten van je dochter
Op zee
Rottum


Storm

Ameland, nov. 2007


Ineke Noordhoff

Het strand van Ameland lag afgelopen weekend vol scheermesjes en de resten van zee-egels. Jarenlang geen zee-egel gezien op de stranden van onze waddeneilanden, ineens ligt het er vol mee. Een beetje angstaanjagend wel, al die omhulsels van recente stormslachtoffers. Maar ook weer heel intrigerend als je ze oppakt en tegen het licht houdt. Dan is het net alsof er iemand met een speld een rij gaatjes in de schild van de zee-egel heeft geprikt.
Het bleef niet bij opmerkelijk veel schelpen: het zag op het strand zwart van de meeuwen en drieteen-strandlopers. Zwermen, keurig gegroepeerd naar formaat. Duizenden grote meeuwen en een paar meter verderop duizenden drieteen-strandlopers. Normaal trippelen die laatste als opwindvogeltjes met de terugtrekkende golven mee om kleine waterdiertjes te pakken. Nu zaten ze rustig naast elkaar te kakelen. Niet een groepje, nee echt een horde.

Het recente springtij heeft niet alleen het onderwaterleven fors door elkaar geschud, er zijn ook boven water heel wat zaken het water ingesleurd. Stukje bij beetje, geeft de zee ons weer terug wat ze eerst genomen had. Zo troffen we afgelopen weekend op Ameland een verbodsbord op een zwerfkei: Verboden te parkeren. Het lag wat eigenzinnig naar ons te glimlachen in de namiddagzon. Alsof het de fourwheeldrives alvast wilde waarschuwen voor de volgende storm.

Want Piers Corbyn, de Britse astrofysicus, weet zeker dat het ergste nog moet komen. Hij waarschuwt voor een nieuwe superstorm.

Deze foto´s zijn afgelopen weekend gemaakt door Thea Olijrhook op het strand van Ameland.